Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2008 11:44 - ДУШЕВО – ДРЕВНА ОБЩНОСТ, СЪХРАНИЛА ТРАДИЦИИТЕ В БЪДЕЩЕТО
Автор: selodushevo Категория: Технологии   
Прочетен: 5733 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.02.2008 12:30


ИНФОРМАЦИОНЕН ПРОФИЛ НА СЕЛО ДУШЕВО, ГАБРОВСКА ОБЛАСТ:
image

Кмет- Марин Маринов
selo_dushevo@mail.bg


  1. Представяне: село Душево е съставна част от община Севлиево и се намира на кръстопътя Севлиево-Априлци-Габрово-Троян. Селото отстои на 13 км. от главен  път Е2271 София-Варна. Разположено е по поречието  на река Видима, която извира от подножието на  вр.”Ботев” и оформя живописна котловина.  В селото има изградени и функциониращи три микроязовира, които се използват за напояване и риболов. В  полите на Стара планина се намира махала Душевски колиби, на 15 км. южно от селото. Площта на село Душево е 26 000 дка. Има поверие, че Душево е било култово средище, където е ставал обредът “задушница”  и оттам и името му.  Първият исторически документ, в който се споменава Душево  датира от 1430 г.
  2. Брой жители на селото: 1620 човека
  3. Заетост на населението:  120 човека
  4. Етнически профил на общността: 70% власи и роми. Селото е модел за мултиетнически толеранс.
  5. Безработица: в Душево има регистрирани 12 безработни. Голяма част от влашките семейства работят в чужди  държави, като се очаква да се върнат, тъй като децата им се отглеждат от възрастните родители. Населението на Душево е трудолюбиво и честно, занимава се предимно със земеделие и животновъдство..
  6. Административна структура: в селото има функционираща детска градина със самостоятелна  модерна сграда, в която се отглеждат 40 деца. В ОУ”Св.Св.Кирил и Методий се обучават  100 деца от Душево и съседните села. Към училището има Интернат с кухня  за 200 столуващи. В селото има работещ  здравен пункт, редовен транспорт до близките градове,  Клуб на пенсионера с модерно кафене, работещи  потребителна и земеделска кооперации, леярни цехове, центрове за организирано прибиране и изкупуване на билки и плодове.
  7. Културна дейност:  събрана е в Народно Читалище  “Сполука”. Читалището разполага с голям салон, богата библиотека и читалня с 8320 тома литература. Към читалището има певческа група “Душевските баби”, носител на редица престижни художествени награди.
  8. От скоро в село Душево е създадена Местна Инициативна Група за рабжта по проекти и програми, целящи устойчивото развитие на селото.
  9. Жизнен стандарт: в селото има добре развита търговска мрежа от 9 функциониращи магазини. В Душево е изградена кабелна телевизионна мрежа с 25 канала, има клонове на  две банки и 6 развлекателни заведения и гостилници. Клубът на пенсионера е разположен в самостоятелна, добре оборудвана сграда. В Душево има функциониращ църковен храм”Св.Петка”, с каменна църква, построен и зографисан през 1937 г. В Душево има голям футболен стадион на който тренират и се играят срещите на професионалните отбори от Габровска област. Непосредствено до стадиона минава р.Видима, която създава условия за риболов и водни спортове.
  10. Традиционен празник на селото: общоселски събор, който се провежда ежегодно на 14 октомври. По стара традиция на 15 август  се приготвя курбан, който се раздава на населението. Празненството е в двора на църквата, в  който е изграден паметник на героите, загинали в освободителните войни.
  11. Възможности за инвестиции в селото: изграждане на  водна централа, изграждане на дърводелски цех и ракиджийница. В Душево има отлични условия за развитие на говедовъдство, овцевъдство, свиневъдство и млекопреработвателен бизнес, които и в  момента съществуват, но в миналото са били традиционни. В селото има много добри условия и предпоставки  за биологично земеделие, овощарство, лозарство, градинарство, пчеларство и култивирано отглеждане на билки. Река Видима създава отлични условия за напояване на трайните насаждения.  В махала Душевски колиби може да се инвестира за развитие на екотуризъм и изграждането на еко-пътеки към Стара планина.
imageimageimage


Тагове:   общност,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: selodushevo
Категория: Регионални
Прочетен: 23594
Постинги: 3
Коментари: 1
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031